Publicerad 04/01-2018

Ford tar inspiration från naturen och bikupan i nya EcoSport

Kategorier: Ford, Nyhet

Pressinfo från Ford.

Ford inspiration från naturen

Honungsbin och återvunnet papper är hemligheten bakom det superstarka material Ford väljer att använda i den nya SUV:en Ford EcoSport som har Sverige-premiär i slutet av februari. Med hjälp av samma uppbyggnad som en bikupa kan värdesaksfacket i bagagerumsgolvet i nya EcoSport tillverkas av papper, men ändå tåla att ställa tunga saker ovanpå. ”Vaxkakehyllan”, som Ford kallar den, väger 3 kilo och tål 300 kilo i belastning.

Bikupor har inspirerat ingenjörer att skapa vad Ford kallar för ”vaxkakehyllan”, en lätt platta som placeras i nya Ford EcoSports bagageutrymme med plats för värdesaker som du är extra rädd om under plattan. Materialet kan belastas med sin egen vikt multiplicerat med 100, ett styrke-vikt-förhållande som är starkare än för stål. Plattans lätta vikt bidrar till att bilen blir mer bränsleeffektiv.

– Naturen är som ett enda stort innovationslaboratorium, från bin till termiter och bävrar – många djur utgör världens bästa ingenjörer. Vaxkakehyllans förmåga att leverera styrka utan att addera en massa onödig vikt har tidigare används i avancerade fordon som rymdskepp, jetflygplan och superbilar. Materialet blev ett enkelt val när vi skulle förse Ford EcoSport med en stark botten till bilens garageutrymme, säger Bettina Veith, ingenjör på Ford.

Det lätta och starka materialet skapas genom att lägga ett lager av det vaxkakeliknande pappret, bestående av återvunnet papper och vattenbaserat klister, mellan två lager av lätt och hållbart fiberglas.

Nya SUV:en Ford EcoSport ger stora valmöjligheter
Nya Ford EcoSport kan beskrivas som en kompakt och sportig SUV med många valmöjligheter. Den uppdaterade modellen har fått ett förfinat utseende och innehåller ännu mer sofistikerade teknologier än sin föregångare. För första gången kommer modellen också kunna beställas som ST-Line, inspirerad av Ford Performance.

Sverigepremiär i februari
I Sverige har bilen premiär i slutet av februari 2018. Ford räknar med att sälja ca 1300 exemplar av bilen under 2018, och priserna börjar på 169 900 kronor.

För mer information kontakta Erik Lindham, Informationschef, 073-333 43 09, elindham@ford.com

Följ oss på FacebookTwitter eller Instagramwww.nybergsbil.se
Nathalie Pihlqvist, Nybergs Bil i Jönköping, Nässjö och Eksjö